rekuperacija

Rekuperacija je tujka, ki po slovensko pomeni vračanje toplote. Pri prezračevanju rekuperator vrača toploto odpadnega zraka zraku, ki vstopa v stavbo. Torej – pozimi ohranja toploto v stavbi in poleti ohranja hlad v stavbi. Zelo pomembno je tudi, kako uspešno rekuperator prenaša toploto, saj je od tega odvisno, koliko toplotne energije bo privarčeval.

Rekuperacija ali prezračevanje doma oziroma poslovnih prostorov je izjemno pomembno za vzdrževanje zdrave klime in dobrega počutja v prostorih. Novejše hiše so mnogokrat pretirano zrakotesne, zato je naravno prezračevanje oteženo. Rekuperacija poskrbi za ustrezno uravnavanje vlage, temperature ter količine svežega zraka v prostoru, zaradi česar se v objektu bolje počutite – in kar lahko pozitivno vpliva tudi na vaše zdravje.

Mnoge od naših vsakodnevnih aktivnosti neposredno vplivajo na zrak v našem domu. Kuhanje, tuširanje, pranje perila, celo vrenje vode za čaj in prižiganje sveč vplivajo na zrak, ki ga dihamo. Predstavljajte si dom brez prepiha, brez cvetnega prahu, hrupa ali loputanja vrat zaradi odprtih oken, z najboljšo možno vlažnostjo – tudi, ko znotraj sušite perilo.

Da se zagotovi svež zrak, so potrebne kvalitetne prezračevalne naprave oz. rekuperacija, ki omogoča tudi vračanje odpadne toplote. Tudi različni ukrepi glede varčevanja z energijo na področju prezračevalnih naprav so pripomogli, da se je zadnjih letih njihova kvaliteta zelo izboljšala. Poleg tega bo v prihodnosti potrebno upoštevati vse strožje domače predpise glede primerne kvalitete zraka v bivalnih prostorih.